Plovdiv in Bulgarije – Europese Culturele Hoofdstad 2019

 


Plovdiv - Culturele hoofdstad van Europa 2019


PLOVDIV

Na het voorzitterschap van de Raad van de EU (januari – juni 2018), is voor Bulgarije Plovdiv 2019 één van de volgende grote en belangrijke gebeurtenissen.

Plovdiv is de eerste Bulgaarse stad die zich Culturele hoofdstad van Europa mag noemen. Gelegen in het zuidoosten van Bulgarije is Plovdiv de tweede grootste stad van het land, met ongeveer 345.000 inwoners. Met de slogan ‘Antiek en eeuwig’ is deze prachtige Bulgaarse stad tevens één van de oudste van Europa.


Plovdiv - Culturele hoofdstad van Europa 2019


“Samen” is het motto van Plovdiv  – Culturele Hoofdstad van Europa. Het omvat vier thematische platforms: 1) Integratie van etnische en minderheidsgroepen met als doel om verschillende generaties en sociale groepen bij elkaar te brengen; 2) Nieuw leven en vorm geven aan vergeten stedelijke ruimtes; 3) Het behouden van de historische erfgoed te behouden en brede toegang tot cultuur; 4) Het bevorderen van duurzaam leven, ontspannen, gezond eten en drinken.

De stad heeft meer dan 300 projecten gepland en bijna 500 evenementen op meer dan 70 locaties. Naar verwachting zullen meer dan twee miljoen toeristen Plovdiv bezoeken in 2019.


Plovdiv ligt in de Thracische vlakte, aan de voet van de Rodopi gebergte en aan de rivier Maritsa. Het is een belangrijk bestuurlijk cultureel,  en industrieel centrum, met een aantal universiteiten, diverse hogescholen, instituten en musea. Toch is dit niet alles. Plovdiv ligt ook in de meest bekende wijnregio van Bulgarije – De Thracische Laagvlakte (Thracian Lowlands). Deze wijnregio omvat ongeveer 35% van de wijngaarden en kenmerkt zich door een continentaal klimaat met een bepaald Mediterrane invloed. Uitsluitend in dit gebied wordt de meest onderscheidende inheemse druif van Bulgarije geteeld – Mavrud.

Lees meer over de druif Mavrud