Terroir

 

 

De unieke geografische ligging …

Gelegen in de Balkan, aan de Middellandse Zee tussen Italië en Turkije en tegelijkertijd aan de Zwarte Zee, geniet het wijnland Bulgarije volop van de criteria die de gerenommeerde bodems typeren. Bulgarije ligt op dezelfde breedte als de meest bekende wijnstreken van de Oude Wereld in Frankrijk, Italië en Spanje.

 

 

 

De combinatie van 2 klimaten …

Het klimaat in Bulgarije wordt sterk beïnvloed door de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en het Balkangebergte (600-3000 meter hoog). De combinatie van twee klimaten – gematigd continentaal en mediterraan klimaat zorgen voor zuurheid (frisheid) en concentratie door de meer dan 200 dagen per jaar blootstelling aan de zon, en geeft de Bulgaarse bodem haar typische karakter van kracht en finesse.

In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Aan de zuidzijde van het Balkangebergte, dat voor een duidelijke klimaatscheiding zorgt, heerst een zachter klimaat en vertoont het steeds meer mediterrane trekjes. De winters zijn koud met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden. In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30°C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweer opgefrist. De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw.

 

 

 

De warme winden …

De warme winden die vanaf de Egeïsche Zee en de Zwarte Zee over de vlaktes blazen verwarmen de luchtmassa, die vervolgens opstijgt en plaats maakt voor frisse, uit de bergen afkomstige luchtmassa’s. Die zullen neerdalen over de Thracische vlakte en oefenen zo een sanerende en drainerende invloed uit op de wijnvelden. Hiermee wordt de ontwikkeling van ziektes tegengegaan.

 

Het veelvoud…

Het veelvoud aan microklimaten (de bergen en de valleien van Bulgarije houden luchtmassa’s vast en doen ze circuleren, waardoor er klimatologische nuances ontstaan tussen zones die relatief dicht bij elkaar liggen) biedt een rijk palet aan aroma’s, afhankelijk van plaats en gekozen assortiment wijnstokken.

 

 

Bulgaarse wijngaarden

 

De rijkdom …

De rijkdom van de ondiepe grond gelegen aan de voet van de bergen of in de heuvels (krijteerdgronden, chernozem) in combinatie met de ondergrond (sedimentaire kalk- en zandsteenlagen) vergemakkelijken een diepe beworteling van de wijnstokken en de waterdrainage.

 

 

De Bulgaarse druivensoorten …  

De typisch Bulgaarse druivensoorten hebben eigen karakter en authenticiteit. De meest gewaardeerde druivenrassen zijn: Mavrud, Rubin (kruising van Nebbiolo & Syrah), Broad Leaved Melnik Vine, Melnik 55 (Early Melnik Grape), Pamid, Gamza, Rode Misket, Dimyat.