Zagreus Winery

 

 

Zagreus Winery & Vineyards

 

HET VERHAAL

Net zoals de Thracische god van de wijn Zagreus werd herboren voor een nieuw leven, heeft de familie Kostadinov hun geërfde landbouwgronden hersteld en nieuw leven gegeven, en Zagreus Winery opgericht in 2004.

De wortels van de familie Kostadinov zijn afkomstig uit het dorp Vinitsa, vlakbij de wijnmakerij. In 1999 begon Yordan Kostadinov, samen met zijn vader Dimitar Kostadinov, met het opknappen en uitbreiding van de familiewijngaarden in het “De Oude wijngaarden ” -gebied. Toen werd het idee van Zagreus Winery geboren. Tot op heden is hun zoon en kleinzoon Dimitar Kostadinov Jr degene die het bedrijf leidt.


 

 

HET WIJNHUIS

Zagreus Winery is een ultra modern gebouw met een volledig geïntegreerde cyclus van productie van de druif in de wijngaard tot de wijn in de fles. Het is uitgerust met de meest moderne productiefaciliteiten met de mogelijkheid om alle processen van fermentatie, vinificatie, stabilisatie, botteling en rijping van de wijn te controleren en optimaliseren.


 

Zagreus wijngaarden

 

DE WIJNGAARDEN

De nieuwe wijngaarden werden aangeplant in 1998 en vandaag de dag heeft Zagreus ongeveer 130 hectare aan eigen wijngaarden. De geteelde druivenrassen zijn Mavrud – de oudste en meest gewaardeerde inheemse druif van Bulgarije, Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot. Alle wijngaarden liggen binnen een straal van 2 km van het wijnhuis in de Thracische Laaglanden (Thracian Lowlands) nabij Plovdiv, welke één van de gunstigste wijnregio’s is in Bulgarije, zowel qua klimaat als qua bodems. De bodems zijn meestal donker kastanjebruin-rood. Qua klimaat behoort het gebied tot het continentale overgangsgebied. Het temperatuurregime wordt gekenmerkt door een open winter en hete zomer. De gemiddelde jaartemperatuur van de lucht is 12,3 ° C. De duur van de vorstvrije tijd is gemiddeld 210 dagen. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 565 mm. De regio behoort tot de zone met de langste zonneschijn, met een jaargemiddelde van 2293 uren. In juli genieten de druiven hier van gemiddeld 10 uur per dag zonneschijn. En hier treft Zagreus de beste omstandigheden om de druiven bij hun volledige technologische rijpheid te kunnen plukken en zo het perfecte materiaal te krijgen voor het maken van wijn van hoge kwaliteit.


 

 

BIOLOGISCH GECERTIFICEERD

Sinds 2010 worden de wijngaarden van Zagreus Winery volledig geteeld volgens de Europese normen voor biologische landbouw en vanaf oogst 2013 zijn alle wijnen biologisch gecertificeerd. Bij de teelt van de druiven worden geen synthetische pesticiden en meststoffen of genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Er wordt alleen gebruik gemaakt van zwavelpreparaten (blauw vitriool, groen vitriool), extracten van planten en stammen van micro-organismen met insecticide werking. “Het onderhouden van een wijngaard met dergelijke voorbereidingen is veel arbeidsintensiever omdat het veel meer werk vereist voor preventieve maatregelen.” – zegt Dimitar, eigenaar en manager van Zagreus Winery.


 

 

HET WIJNMAKEN

Bij de vinificatie worden geen synthetische chemicaliën gebruikt. De gist voor fermentatie is gegarandeerd GMO-vrij. Alleen additieven van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan, gewonnen uit natuurlijke producten – plantaardig, mineraal, micro-organismen zonder GMO’s. Zwaveldioxide dat vóór het bottelen wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen, is slechts de helft van het maximaal toegestane norm voor biologische wijnbereiding.


 

 

DE WIJN

De meest onderscheidende en succesvolle wijn van Zagreus is de VINICA Mavrud, gemaakt van ingedroogde druiven. Sinds de eerste jaargang in 2011 werd VINICA verschillende keren bekroond de beste Bulgaarse wijn en staat bijna elk jaar in de Top 5 wijnen van Bulgarije. Andere emblematische wijnen van het wijnhuis zijn de Witte Mavrud (Blanc de Noir) en de Mavrud Reserve.


 

 

MISSIE

De belangrijkste missie van Zagreus is om te werken met, herleven, bewaren, experimenteren en het beste te laten zien van de oudste inheemse Bulgaarse druivensoort Mavrud. Wat betreft authenticiteit gaat het wijnhuis nog verder. Er worden alleen Bulgaarse eiken barriques van hoge kwaliteit gebruikt voor het rijpen van de wijnen.


HET TEAM

 


 

 

VAN HET MANAGEMENT

“We zijn er sterk van overtuigd dat wat in de wijngaard en in ons bewustzijn gebeurt, het gedrag van de wijn in de fles bepaalt. Het gaat om het telen van de beste druiven onder de beste mogelijke omstandigheden, en onze gedachten en bedoelingen wijden om wijn te maken die de mooiste van onszelf afspiegelt “

“Het gaat om meedogenloos streven naar kwaliteit met respect voor de natuur.”