Chris Alblas van Wijnjournaal.nl – Bulgarije: wijnland van de toekomst

Ruim twee dagen proeven op een wijnbeurs (de 4de editie van DiVino.Taste) in Sofia maken je enthousiast over dit wijnland. Uit de jaren 90 kon ik me volop Bulgaarse wijnen in de Nederlandse wijnschappen herinneren, maar nu zien we ze nog maar mondjesmaat. Dat laatste mag wat mij betreft veranderen. Op deze wijnbeurs waren zo’n 60 producenten aanwezig. Er kwamen zowel professionals als consumenten naar het Nationale Cultuur Paleis in de hoofdstuk Sofia; in totaal werden er zo’n 5000 bezoekers geteld. DiVino had ook een aantal interessante masterclasses, met onder andere Angelo Gaja en Michel Rolland, georganiseerd. Uit het team van DiVino presenteerde Julia Kostadinova een masterclass: Bulgarije wijnoogst 2008. Het bezoek aan DiVino Taste werd mogelijk gemaakt dankzij Emil Koralov, publisher en Julia Kostadinova, editor-in-chief van DiVino.

Divino Taste 2014Wijnproductie in Bulgarije: meer rood dan wit

In Bulgarije komen we dichtbij de oorsprong van de wijnbouw: Armenië, Georgië en Iran. Bulgarije is daarmee een ouder wijnland dan Italië en Frankrijk. De condities voor wijnbouw zijn er goed te noemen. Het zuiden is goed voor ruim 60% van de totale productie en gooit hoge ogen als het gaat om rode wijn, die zowel van internationale als inheemse rassen gemaakt wordt. In het noorden staat de Zwarte Zee regio bekend om de droge witte wijnen.

Het is een land met een verrassende potentie, tijdens de beurs geshowd door een aantal gepassioneerde wijnmakers. De Europese Unie is volop bereid om nieuwe projecten in de wijnbouw met subsidie te ondersteunen. Het wijnmagazine Decanter meldde afgelopen maand dat er de komende jaren in ieder geval 11 nieuwe wijnbedrijven (=buitenlandse investeerders) zich met name in het zuiden van Bulgarije zullen vestigen. Vanwege de lage grondprijzen en loonkosten hebben zich de afgelopen jaren ook al diverse Italiaanse investeerders zich in Bulgarije gevestigd.

De wijnproductie schommelde de afgelopen jaren rond de 1,3 miljoen hectoliter, met een uitschieter in 2013 met 1,8 miljoen. De oogst 2014 zal rond de 1,2 hectoliter uitkomen, te wijten aan een vochtige zomerperiode. Het is dit jaar toegestaan om de wijnen te chaptaliseren. De opbrengst is afkomstig van circa 76.000 ha, beplant met zo’n 58% blauwe en 42% witte variëteiten.

Belangrijke exportlanden zijn Rusland, Roemenië, Tsjechië, Polen en het Verenigd Koninkrijk.

Eolis bijzondere wijnen

Weinig inheemse rassen

Tijdens mijn bezoek lag de focus op wijnen van inheemse druivenrassen, want dat leek me zeer interessant. De focus van de producenten ligt er met name op wijnen van internationale druivenrassen, zoals sauvignon blanc (erg populair bij de wijndrinkende Bulgaren) en bij de rode wijnen gaat om merlot en cabernet sauvignon. In de aanplant van blauw druivenrassen staat de pamid met 16% op de eerste plaats, maar wijnen van dat ras waren op de beurs niet te vinden. De focus tijdens de beurs lag bij de producenten met name op de hogere kwaliteitswijnen. Pamid wordt meestal gebruikt voor de eenvoudige lichte rode wijnen. Cabernet sauvignon en merlot beslaan elk 14% van de aanplant. Daarna nemen de percentages snel af: gamza 4% en melnik 3%. Andere rassen voor rode wijn zijn onder andere: syrah, cabernet franc, pinot noir en sangiovese. De wijnen van de gamza scoorden niet al te hoog, dat had met name te maken met de wat onrijpe tannines.

Bij de witte rassen staat de rkatsiteli met 14% aanplant op de eerste plaats (van dit ras geen wijn te vinden) gevolgd door de dimyat met 7%, de rode misket 6%, muscat ottonel 5% en de chardonnay 3%. Verrassend is de interesse voor viognier.

Mooie cuvee wit

Mooie cuvée’s wit

  • Château de Val Cuvée Trophy Reserve 2013 (een blend van sauvignon blanc en chardonnay) maakte een goede indruk (zou internationaal circa 87 punten scoren): zuivere geur, aromatisch, tropisch fruit, evenwichtige wijn met goede afdronk.
  • Bij Maryan stond gelukkig