Chris Alblas van Wijnjournaal.nl – Bulgarije: wijnland van de toekomst
Ruim twee dagen proeven op een wijnbeurs (de 4de editie van DiVino.Taste) in Sofia maken je enthousiast over dit wijnland. Uit de jaren 90 kon ik me volop Bulgaarse wijnen in de Nederlandse wijnschappen herinneren, maar nu zien we ze nog maar mondjesmaat. Dat laatste mag wat mij betreft veranderen. Op deze wijnbeurs waren zo’n 60 producenten aanwezig. Er kwamen zowel professionals als consumenten naar het Nationale Cultuur Paleis in de hoofdstuk Sofia; in totaal werden er zo’n 5000 bezoekers geteld. DiVino had ook een aantal interessante masterclasses, met onder andere Angelo Gaja en Michel Rolland, georganiseerd. Uit het team van DiVino presenteerde Julia Kostadinova een masterclass: Bulgarije wijnoogst 2008. Het bezoek aan DiVino Taste werd mogelijk gemaakt dankzij Emil Koralov, publisher en Julia Kostadinova, editor-in-chief van DiVino.
Wijnproductie in Bulgarije: meer rood dan wit
In Bulgarije komen we dichtbij de oorsprong van de wijnbouw: Armenië, Georgië en Iran. Bulgarije is daarmee een ouder wijnland dan Italië en Frankrijk. De condities voor wijnbouw zijn er goed te noemen. Het zuiden is goed voor ruim 60% van de totale productie en gooit hoge ogen als het gaat om rode wijn, die zowel van internationale als inheemse rassen gemaakt wordt. In het noorden staat de Zwarte Zee regio bekend om de droge witte wijnen.
Het is een land met een verrassende potentie, tijdens de beurs geshowd door een aantal gepassioneerde wijnmakers. De Europese Unie is volop bereid om nieuwe projecten in de wijnbouw met subsidie te ondersteunen. Het wijnmagazine Decanter meldde afgelopen maand dat er de komende jaren in ieder geval 11 nieuwe wijnbedrijven (=buitenlandse investeerders) zich met name in het zuiden van Bulgarije zullen vestigen. Vanwege de lage grondprijzen en loonkosten hebben zich de afgelopen jaren ook al diverse Italiaanse investeerders zich in Bulgarije gevestigd.
De wijnproductie schommelde de afgelopen jaren rond de 1,3 miljoen hectoliter, met een uitschieter in 2013 met 1,8 miljoen. De oogst 2014 zal rond de 1,2 hectoliter uitkomen, te wijten aan een vochtige zomerperiode. Het is dit jaar toegestaan om de wijnen te chaptaliseren. De opbrengst is afkomstig van circa 76.000 ha, beplant met zo’n 58% blauwe en 42% witte variëteiten.
Belangrijke exportlanden zijn Rusland, Roemenië, Tsjechië, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Weinig inheemse rassen
Tijdens mijn bezoek lag de focus op wijnen van inheemse druivenrassen, want dat leek me zeer interessant. De focus van de producenten ligt er met name op wijnen van internationale druivenrassen, zoals sauvignon blanc (erg populair bij de wijndrinkende Bulgaren) en bij de rode wijnen gaat om merlot en cabernet sauvignon. In de aanplant van blauw druivenrassen staat de pamid met 16% op de eerste plaats, maar wijnen van dat ras waren op de beurs niet te vinden. De focus tijdens de beurs lag bij de producenten met name op de hogere kwaliteitswijnen. Pamid wordt meestal gebruikt voor de eenvoudige lichte rode wijnen. Cabernet sauvignon en merlot beslaan elk 14% van de aanplant. Daarna nemen de percentages snel af: gamza 4% en melnik 3%. Andere rassen voor rode wijn zijn onder andere: syrah, cabernet franc, pinot noir en sangiovese. De wijnen van de gamza scoorden niet al te hoog, dat had met name te maken met de wat onrijpe tannines.
Bij de witte rassen staat de rkatsiteli met 14% aanplant op de eerste plaats (van dit ras geen wijn te vinden) gevolgd door de dimyat met 7%, de rode misket 6%, muscat ottonel 5% en de chardonnay 3%. Verrassend is de interesse voor viognier.
Mooie cuvée’s wit
- Château de Val Cuvée Trophy Reserve 2013 (een blend van sauvignon blanc en chardonnay) maakte een goede indruk (zou internationaal circa 87 punten scoren): zuivere geur, aromatisch, tropisch fruit, evenwichtige wijn met goede afdronk.
- Bij Maryan stond gelukkig het inheemse druivenras dimyat op de proeftafel:
Maryan Sense of Tears Dimyat 2013: wijn met een zuivere geur, goede intensiteit, pitfruit, goede concentratie en harmonieus. Aangename wijn!
- Producent Levent presenteerde onder andere de: Levent Traminer & Vrachanski Misket 2013: zuivere licht kruidige geur, elegante stijl wijn met fris afdronk. Geslaagde blend.
Topklasse rood
- Eolis is met slechts een kleine drie hectare een “boutique winery. Buitengewoon mooie wijnen worden hier gemaakt in het zuid oosten van Bulgarije. Eolis is een jong bedrijf (gestart in 2005) dat zonder twijfel veelbelovend is. Fraaie kwaliteit is de Eolis Inspiration 2012 (blend van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) met een score van 87, de Eolis cabernet sauvignon (89 punten) en de Eolis 2009 (blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc) met een score van 92: grote potentie in deze wijn.
- Edardo Miroglio, een bekende Italiaanse textiel- en wijnproducent, maakt buitengewoon mooie kwaliteitswijnen. Dit bedrijf, gestart in 2002 heeft de zaken goed op orde. Een deel van de productie is biologisch. De mooiste wijn zijn rood, maar de mousserende “blanc de blancs” brut is ook zeer de moeite waard. Bij deze producent sta al snel langer dan een half uur te proeven. Hier stond ook een van de beste mavrud wijnen op de proeftafel: Edardo Miroglio Elenovo Mavrud 2011: helder robijnrood rood, kruidige geur en smaak, harmonieus, rijpe tannines en goede afdronk (88 punten). De hoogste kwaliteit is echter te vinden in de Edardo Miroglio Elenovo Rubin 2010! Rijping van 18 maanden op Franse barriques. Helder diep donkerrood van kleur, donkerrood fruit, wilde bramen, chocolade, kruiden, een waaier aan aroma’s. Krachtige, maar ontwikkelde smaak, hout goed geïntegreerd, lange afdronk, harmonieus (93 punten). Rubin is een kruising van nebbiolo en syrah.
- Dives Winery presenteerde een mooie cabernet sauvignon barrique uit 2012: helder van kleur, zuvere geur, mooi hout en bessen, evenwichtig, goed gemaakt (87 punten). Van hoog niveau bij de bedrijf is de Dives Winery merlot barrique special selection 2012: helder robijnrood van kleur, zuiver geur, intens, met name kruidig, subtiele houttoon, goede concentratie, harmonieus met lange afdronk. Erg goed gemaakt (90 punten).
Sopot cabernet sauvignon limited edition 2013: diep donker rood van kleur, geurig, donkerrood fruit, finesse, evenwichtig, goede concentratie , harmonieus (90-91 punten).
Nu even focus op rood. Opvallend zijn de Bordeaux blends, maar gelukkig ook een aantal blends met de mavrud of een 100% rubin (kruising van nebbiolo en syrah, dateert uit 1944).
Topklasse rood inheems:
- Damianitza telt 46 hectare en hier ligt de focus op de inheemse druivenrassen. Wat een boegbeeld voor de Bulgaarse wijn! En dan ook nog biodynamisch. Ambitieus en met passie. Het is Philip Harmandijev die een boeiend betoog houdt voor de toekomst van de autochtone druivenrassen en als je zijn wijnen proeft, dan kun je hem geen ongelijk geven: top! Op de proeftafel onder andere: Ruen (kruising van cabernet sauvignon en melnik) oogstjaar 2012: helder rood, rood fruit, frisse stijl, elegant (89 punten). Uniqato melnik & ruen: diep rode kleur, zuivere en intense geur, volle smaak, evenwichtig, donkerrood fruit, harmonieus, mooi ontwikkeld, top: 91 punten. Redark 2009 een blend van rubin, ruen, merlot en cabernet sauvignon: zeer geslaagd, diepe kleur, rood fruit, licht hocolade, kruidigheid, subtiel hout, elegant: 89 punten. Kometa 2009 (blend van cabernet sauvignon en merlot): toonbeeld van elegantie (91 punten). Bij Damianitza worden wijnen gemaakt met een mooie complexiteit.
- Orbelus, biologische wijnen, hier speelt de melnik een belangrijke rol. Orbelus behoort naar mijn idee eveneens tot de top met wijnen die tussen de 90 en 93 punten scoren. Het bedrijf startte in 2000 met de aanleg van de eerste wijngaarden en telt inmiddels 25 hectare. De eerste wijnen kwamen in 2010 op de markt. Zeer aanbevolen: Orbelus Getika 2012 (blend melnik, merlot, cabernet sauvignon, syrah, petit verdot), zes maanden houtlagering: rood fruit, goede concentratie, evenwichtig, subtiel hout (89 punten). Oogstjaar 2010 Orbelus Getika heeft nog meer concentratie, complex en is verfijnder en behoort tot de top: 93 punten. De Orbelus Prima 2012 (melnik, cabernet sauvignon, merlot en petit verdot): helder rood, zuivere geur, intens, kruidig en rood fruit, evenwichtig, vol van smaak met een lange afdronk (90 punten). Orbelus Prima Special 2012 (blend melnik, merlot, cabernet sauvignon en petit verdot: vol rood fruit en kracht, evenwichtig, mooi gemaakt (89 punten).
- AplauZ mavrud reserve 2012: helder diep rood, zuivere geur, toasting van het hout komt subtiel door de goede concentratie van kruidige wijn. Intens van smaak, lange afdronk. Deze wijn heeft nog twee tot drie jaar rijping nodig. Wijn met veel potentie (92 punten). Weliswaar geen inheems ras, maar veel erg mooi: Bergulè pinot noir 2012: helder rood, zuivere geur, kruidige, elegant, evenwichtig, goede concentratie, erg mooie pinot noir (90 punten)!
Interessant rood
- Korten Winery met goede kwaliteitswijnen: Korten cabernet sauvignon 2012 en de merlot 2012, beide 87 punten en de Korten Syrah 2012 (89 punten). Syrah mooi rood fruit, licht kruidig, krachtige smaak, rijp en evenwichtig.
- Zagreus Winery dateert van 2004. Op de proeftafel: Kotkini Moglili Single vineyard Syrah bio 2013: helder rood, zuiver, kruidig, elegante stijl (87 punten). Topklasse is de Zagreus Vinica Mavrud 2011 met 14,5% alcohol. Dit is de topwijn van Zagreus. De druiven zijn twee maanden in de buitenlucht gedroogd. In de geur donkerrood fruit en specerijen, krachtige smaak, evenwichtig met een lange afdronk (89 punten). Vanaf oogst 2013 zijn alle wijnen gecertificeerd biologisch. Veelbelovende producent met 120 hectare wijngaarden.
- Bessa Valley Duo 2010 (merlot en syrah): zachte elegante stijl (86 punten). Enira 2009 (merlot, cabernet sauvingon, syrah en petit verdot): diep rood, goede concentratie en evenwichtig (88 punten).
- Chateau Copsa Cuvee Rouge 2010 (een blend van cabernet sauvignon en merlot): goede concentratie, zuiver, elegante stijl, harmonieus (88 punten).
- Santa Sarah stond Iwailo Genowski 2012 (blend van cabernet franc, petit verdot, melnik en mavrud) op tafel: evenwichtige wijn met een goede concentratie.
- Bij de Minkov Brothers scoorde Minkov Brothers Cuvee 2012 (cabernet sauvignon, syrah en merlot) goed; een evenwichtige en soepele rode wijn. Van hoger niveau bij deze producent is zonder twijfel de Oak Tree 2011 (cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot) met twee jaar houtrijping en een jaar flesrijping: krachtig rood, harmonieus en lange afdronk. Erg goed gemaakt (88 punten)
- Bij de stand van Vinex Preslav scoorde de Vinex Preslav 1939 rood 2012 uit Khan Krum redelijk, maar de Vinex Preslav Rubaiyat rood 2012 daarentegen erg goed. Dit is een blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en malbec: helder diepe donkerrode kleur, zuivere geur, intens, rood fruit, zachte aanzet, evenwichtig met goede concentratie (88 punten).
- Varna Winery SMS (syrah, merlot, sangiovese) 2013: helder rood, zuivere, kruidige geur, elegante smaak met goede afdronk (86 punten).
- Terra Tangra Organic cabernet sauvignon, merlot en mavrud 2012: helder rood, kruidige geur en smaak, goede balans, nog redelijke taninnes, iets alcoholisch in de afdronk (85 punten).
- Angelus Estate Stallion Classic 2013 (blend van cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en merlot). Wijn met 10 maanden houtlagering: krachtige smaak met nog redelijk wat tannines, evenwichtig (87 punten).