Dimyat druif
Dimyat is de meest aangeplante inheems wit druivenras van Bulgarije. Het wordt uitsluitend in Bulgarije geteeld, vooral in de Zwarte Zee-regio, maar ook in het zuiden van het land. De Dimyat druif rijpt in de tweede helft van september en heeft vochtigheid nodig om tot volle rijpheid te komen. De druif groeit bijzonder goed op steile terreinen met kalksteen bodems.
De Dimyat wijnstok wordt gekenmerkt door de grote omvang van de druiven en hoog opbrengstpotentieel tenzij de opbrengsten bewust beperkt zijn om het best uit de wijngaarden te halen. Tijdens de veraison worden de druiven koper van kleur en zijn ook geschikt voor verse consumptie. De Dimyat wordt ook vaak gebruikt om gedestilleerd Bulgaarse cognac (rakia) en hoge kwaliteit cognac distillaat te produceren.
De wijnen van Dimyat zijn meestal aromatisch en toegankelijk. De aromatische profiel van deze wijnen doet vaak denken aan zoete abrikoos en kweepeer met discrete vanille nuances. Dimyat wijnen worden meestal jong geconsumeerd. In sommige gevallen ontwikkelt de druif ook goed in contact met eiken die de vanille nuances in deze druivensoort zou benadrukken.
Een legende beweert dat de Dimyat oorspronkelijk in de Nijldelta van Egypte werd gekweekt en werd vervolgens door de kruisvaarders naar Bulgarije gebracht. Zijn eigenschappen zijn echter typisch Balkan.